top of page

Samenwerken in teams

 

Goed kunnen samenwerken in teams wordt steeds belangrijker. Teams moeten meer dan ooit in staat zijn om zelfstandig complexe vraagstukken op te lossen, tot besluiten te komen en in te spelen op veranderingen. Ook zijn er vaker tijdelijke teams waarin je in korte tijd resultaat wil boeken met elkaar. Lig je net goed in het team, moet je alweer naar het volgende samenwerkingsverband.

 

Trainingen op het gebied van samenwerken schieten als paddenstoelen uit de grond.  In die trainingen ontwikkel je meestal je eigen vaardigheden, bijvoorbeeld rond feedback geven. Dit is belangrijk voor het samenwerken in teams, maar niet voldoende, in onze visie. Want wat heb je eraan als jij de enige bent die anderen aanspreekt terwijl de rest dat niet doet?  Dan verandert er niet veel in een team.

 

Hoe mooi zou het zijn als je ook de samenwerkingsvaardigheden van jouw teamleden laat groeien? Als jij voor elkaar krijgt dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid pakt in het team?

 

Niet door heel hard te werken, maar juist op een luie manier. Klinkt dat onrealistisch? Wij weten dat het kan.

​

​

​

​

​

​

​

 

Gouden tips voor samenwerken in teams

 

We delen een paar gouden tips met je.

 

  1. Leer interactiepatronen te zien.

Interactiepatronen gaan over gedrag tussen teamleden. Het lastige én leuke aan patronen is: iedereen draagt eraan bij.

 

Een voorbeeld van een patroon:

Drie teamleden voeren het hoogste woord, vijf teamleden doen min of meer mee (door te knikken, luisteren en soms mee te praten), drie teamleden lijken af te haken (eentje doet zijn mail, de ander is zichtbaar geërgerd). Jij bent één van de teamleden die afhaakt. Je hebt al verschillende keren ingegrepen. Dat werkt altijd maar tijdelijk. Ook wanneer je al die slimme communicatie tips toepast.

 

Om patronen te zien, moet je uitzoomen. Je ziet geen individueel gedrag meer. Je ziet teamgedrag. Je ziet ook wat jij zélf doet om dat teamgedrag in stand te houden.

 

2. Zorg dat jouw probleem een teamprobleem wordt.

 

De meest voor de hand liggende interventie: je probeert de trekker(s) de mond te snoeren.

Niet doen! Zo wordt jouw probleem nooit een teamprobleem!

​

​

​

​

​

​

​

​

Sterker nog: als je dit vaker doet, rekent het team erop dat jij voortaan in je eentje voor de voortgang zorgt. Je helpt het team dan aan een nieuw belemmerend patroon, dat jou bakken met energie kost.

 

Wat dan wel?

Richt je energie op de rebellen en de volgers.

 

Dat kan bijvoorbeeld zo:

  • Door te vragen: “ben ik de enige die vind dat we teveel praten en te weinig oplossen?” of nog directer: “wie vindt, net als ik, dat er te weinig wordt opgelost en te veel wordt gepraat?”. Kijk nu de mensen aan waarvan je vermoedt dat ze het roerend met je eens zijn. Grote kans dat ze zich nu gaan uitspreken.

  • Bespreek samen het effect van het patroon op jullie resultaten: ‘als we dit blijven doen, wat betekent dat dan voor de doelen die we met elkaar willen realiseren?’.

  • Dring aan op een besluit: “wat willen we hiermee?”

  • Vraag wie zich geroepen voelt om, samen met jou, het team scherp te houden op de voortgang. Wat je ook kunt doen: maak een kort rondje waarin iedereen aangeeft wat hij of zij gaat doen om de voortgang te helpen bewaken (denk aan minder zenden, helpen om de doelen scherp te maken, anderen aanspreken etc).

 

Nu heb je de urgentie in jouw team laten groeien. Jouw probleem is nu een team probleem geworden, waardoor de kans veel groter is dat ook anderen zich gaan inzetten om het patroon te doorbreken.

 

Deze en nog veel meer luie interventies leer je in onze programma’s voor managers, individuele medewerkers en teams.

 

Over de auteurs


Léonie en Annemieke zijn beide psycholoog en eigenaar van Firijn. Ze helpen teams en organisaties bij het versterken van samenwerkingsgedrag en het doorbreken van hardnekkige patronen. 

 

Léonie en Annemieke hebben elkaar gevonden in hun fascinatie voor groepsgedrag. Zij schreven samen de boeken Groepsdruk en Ongeschreven regels. Ze helpen teams en organisaties bij het versterken van samenwerkingsgedrag en het doorbreken van hardnekkige patronen. Ze doen dat resultaatgericht, met scherpte en met humor.

 

Hun missie: complexe teamzaken simpel maken. Hun methodiek wordt intussen door vele coaches en managers gebruikt vanwege de praktische stappen tools die zij binnen de methodiek hebben ontwikkeld. Eén van die tools is het teamspel 'het spel der ongeschreven regels'.

 

Wil je samen met ons verkennen wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We komen graag met je in contact!

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page