top of page

Drie redenen om elkaar geen feedback te geven

Bijgewerkt op: 19 mrt 2019


Elke maand schrijven we een kort blog naar aanleiding van een ongeschreven regel die we in veel teams tegenkomen.

Wanneer het gaat over vakmanschap komen we deze regelmatig tegen:

We vinden professioneel van alles van elkaar maar uiten dat nauwelijks.

De ongeschreven regel zien we veel in Hart & Ziel teams. Teams die vol passie en overgave gaan voor hun werk. De klant staat in alles voorop. De teamleden zijn eigenwijze lieden met een scherpe visie op hoe het vak uitgeoefend zou moeten worden.


Een valkuil van deze teams is dat ze niet altijd vanuit een gezamenlijke visie werken. Ieder teamlid streeft hoge kwaliteit na, maar wel op zijn of haar eigen wijze.

Daardoor kunnen er grote verschillen zijn in wat men naar de klant uitdraagt. Met als gevolg verwarring, frustratie of onbegrip bij klanten, leerlingen of patiƫnten.

Men vindt van alles van hoe collega“s hun vak uitoefenen, maar er zijn redenen om het zo te houden.

Laatst bespraken we met een team onderwijzers welke redenen zij konden bedenken om elkaar geen professionele feedback te geven.

Dit waren hun drie belangrijkste:

  1. Wie ben ik om mijn collega mijn eigen normen op te leggen? Wie zegt dat ik de wijsheid in pacht heb?

  2. Straks raken we onze autonomie kwijt: als ik wat van een ander vindt dan mag die ander ook wat van mij vinden. Dat wil ik eigenlijk niet.

  3. Straks val ik door de mand! Blijkt dat ik toch niet zo’n goede professional ben…

Dat zelfde team vond tegelijkertijd dat ze elkaar Ʃcht professioneel scherp moesten gaan houden ten behoeve van de kwaliteit en eenduidigheid van het onderwijs.

Hun uitdagingen?

  • Ze gaan zorgen voor een scherpe, gemeenschappelijke visie op vakmanschap. Zonder gemeenschappelijke visie ga je elkaar feedback geven op basis van je eigen normen. Dat is allereerst hartstikke spannend en bovendien niet erg professioneel.

  • Er is behoefte aan ruimte voor eigenwijsheid en autonomie. Dus moeten ze gezamenlijk besluiten op welke gebieden verschillen mogen zijn en op welke niet.

  • Ze hebben elkaars talenten te zien, te respecteren en te benoemen.

Merk je dat in jouw team weinig professionele feedback wordt gegeven? Onderzoek dan eens of de mechanismes kunnen spelen die we hier beschreven. Zorg dat die besproken worden en kijk wat je samen te doen hebt.

Over de auteurs LƩonie en Annemieke zijn beide psycholoog en eigenaar van Firijn. Ze helpen teams en organisaties bij het versterken van samenwerkingsgedrag en het doorbreken van hardnekkige patronen.

LƩonie en Annemieke hebben elkaar gevonden in hun fascinatie voor groepsgedrag. Zij schreven samen de boeken Groepsdruk en Ongeschreven regels. Ze helpen teams en organisaties bij het versterken van samenwerkingsgedrag en het doorbreken van hardnekkige patronen. Ze doen dat resultaatgericht, met scherpte en met humor.

Hun missie: complexe teamzaken simpel maken. Hun methodiek wordt intussen door vele coaches en managers gebruikt vanwege de praktische stappen tools die zij binnen de methodiek hebben ontwikkeld. EƩn van die tools is het teamspel 'het spel der ongeschreven regels'.

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page