top of page

Een beetje meer zakelijkheid alsjeblieft


Elke maand schrijven we een kort blog naar aanleiding van een ongeschreven regel die we in veel teams tegenkomen.


Zakelijkheid in teams

Wanneer het gaat over besluitvorming komen we deze regelmatig tegen:

Het nemen van een besluit stellen we zo lang mogelijk uit.

Deze ongeschreven regel komen we veel tegen in Harmonie teams. Teams die het graag gezellig met elkaar hebben. Die aan een half woord genoeg hebben om te weten wat de ander nodig heeft. De teamleden werken nauw met elkaar samen.

Je steekt er niet graag je hoofd boven het maaiveld uit.

In deze teams wil men liever de lieve vrede bewaren dan zeggen waar het echt op staat.

Belangrijke besluiten nemen is ook lastig voor deze teams.

Ogenschijnlijk zijn de teamleden het snel met elkaar eens.

In de wandelgangen blijkt meestal wat men er Ʃcht van vindt.

Er zijn groepjes met verschillende meningen. Het levert spanning op in de onderlinge relaties.

Iedereen voelt dat, maar zolang het niet hardop wordt uitgesproken is het net alsof de eensgezindheid niet verstoord wordt.

Door geen besluit te nemen en de afspraken wat vaag te houden, komen de meningsverschillen, en de spanning die dat oplevert, niet op tafel.

Intussen doet iedereen wat hem of haar goed dunkt, zonder daarmee de lieve vrede overhoop te gooien.

Wat deze teams nodig hebben om sneller een besluit te kunnen nemen?

Een beetje zakelijkheid.

Bijvoorbeeld door te zorgen dat je een vaste structuur volgt om tot besluiten te komen. Van nature zijn deze teams daar niet van, en juist daarom kunnen ze het zo goed gebruiken.

Structuur zorgt juist voor veiligheid.

Zo kun je bijvoorbeeld de regel hanteren dat er minimaal drie ideeƫn op tafel moeten liggen voordat je een besluit neemt. Dan dwing je meningsverschillen af en maakt ze tegelijkertijd normaler.

Ook kun je ook ā€˜zakelijke vragen’ introduceren als vast onderdeel in een discussie. Vragen die standaard worden gesteld, zoals: Wat heeft de klant hieraan? Welke voor- en nadelen kleven er aan dit idee? Wat betekent dit voor onze resultaten?

Door meer zakelijkheid in te brengen kunnen deze teams soms verrassend snel beslissingen nemen.

Het wordt minder spannend. En er is minder gedoe.

Over de auteurs LƩonie en Annemieke zijn beide psycholoog en eigenaar van Firijn. Ze helpen teams en organisaties bij het versterken van samenwerkingsgedrag en het doorbreken van hardnekkige patronen. LƩonie en Annemieke hebben elkaar gevonden in hun fascinatie voor groepsgedrag. Zij schreven samen de boeken Groepsdruk en Ongeschreven regels. Ze helpen teams en organisaties bij het versterken van samenwerkingsgedrag en het doorbreken van hardnekkige patronen. Ze doen dat resultaatgericht, met scherpte en met humor. Hun missie: complexe teamzaken simpel maken.

Hun methodiek wordt intussen door vele coaches en managers gebruikt vanwege de praktische stappen tools die zij binnen de methodiek hebben ontwikkeld. EƩn van die tools is het teamspel 'het spel der ongeschreven regels'.

 
 
 

ComentƔrios


  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page