Steek je kop eens boven het maaiveld uit!
- Annemieke en Leonie
- 20 dec 2018
- 2 minuten om te lezen
Elke maand schrijven we een kort blog naar aanleiding
van een ongeschreven regel die we in veel teams tegenkomen.
We zijn benieuwd of jij deze herkent uit je team: Je steekt hier niet je kop boven het maaiveld uit.
Een voorbeeld. Een groep docenten heeft de opdracht een trekkersrol te nemen in het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs, met de focus op meer differentiatie.
Het eerste overleg verloopt stroef.
Snel wordt duidelijk waarom. Er wordt op verschillende abstractieniveaus gesproken.
Het doel van de bijeenkomst is om de visie van deze groep mensen te bespreken op hun rol en positionering in het team.
Een paar teamleden brengt de strategische discussie steeds terug naar de praktijk (operationeel). Ze werpen allerlei bezwaren op waar ze tegenaan denken te gaan lopen in de praktijk: āMaar wat nou als Jan zegtā¦?ā āWe hebben toch geen tijd omā¦?ā Ze slaan een aantal essentiĆ«le stappen over.
Hun collegaās doen verwoede pogingen om het gesprek terug te brengen naar het gewenste abstractieniveau, door op vriendelijke wijze voor te stellen om later bij dit soort details stil te staan.
Helaas zonder succes.
Na de bijeenkomst komt de ergernis over deze twee collegaās naar boven.
Daar zijn die collegaās zelf niet meer bij.
Twee teamleden besluiten zelfs de manager te vragen of het nou wel zo verstandig was om deze twee collegaās in de groep op te nemen. āZe snappen het gewoon niet.ā
De manager werpt tegen dat deze collegaās in een later stadium juist heel belangrijk worden. Wanneer alle ideeĆ«n vertaald moeten worden naar haalbare en praktische plannen, zijn deze twee collegaās hard nodig.
Dit team zou succesvoller zijn en sneller voortgang boeken, als ze hardop mogen zeggen wie waarin beter is.
De teamleden vinden van alles van zichzelf en elkaar maar de code is: je loopt niet te koop met je eigen kwaliteiten.
Wat er gebeurt als dit team dat wel zou doen?
Dan zouden ze na de eerste bijeenkomst kunnen afspreken dat de mensen met de strategische kwaliteiten de praktische denkers tijdens de eerste stappen mogen begrenzen.
In latere fases mogen de praktische denkers de strategische denkers uit hun wolk halen.
Zo boek je voortgang, levert ieder zijn of haar bijdrage en voelen alle teamleden zich gezien.
Wil jij leren hoe je de ongeschreven regels in je team bespreekbaar maakt en waar nodig helpt veranderen? Op 7 maart geven we de training āhet spel der ongeschreven regelsā. Klik hier voor meer informatie.
Over de auteurs Annemieke Figee en LĆ©onie van Rijn zijn eigenaar van Firijn. Ze helpen teams en organisaties om hardnekkige gedragspatronen te veranderen. Daarnaast leren ze managers en teamcoaches hoe ze met luie interventies veel meer succes in teams kunnen boeken. Ze schreven twee boeken: Groepsdruk en Ongeschreven regels en ontwikkelde āhet spel der ongeschreven regelsā, dat momenteel op nummer 1 staat in de spellen top 100 van managementboek.
Comments